Bílé čaje

Bílé čaje

Zpracováním nejpřirozenější forma čaje.Tradičně se lístky po sklizni rozloží v tenké vrstvě na slunci a nechají se zavadnout a vyschnout. Sušení na slunci je však velmi náročné na správné podmínky, které navíc musí být stálé (sušení trvá přibližně 72 hodin). Levnější sorty se proto suší v umělých sušičkách.
Bílé čaje v dnešním smyslu slova (tedy zpracované přirozeným sušením bez přerušení enzymatické aktivity zahřátím) pochází z období kolem roku 1796 (dynastie Qing). Bílý čaj byl tehdy produkován z nerozvinutých čajových výhonků sklízených z různých kultivarů, tyto výhonky byly většinou příliš křehké, drobné a málo ochmýřené. Až teprve od roku 1885 se pro produkci bílého čaje (přesněji řečeno čaje Bai Hao Yin Zhen) začalo využívat výhradně kultivarů, z nichž se bílé čaje produkují do dnešních dnů (Dabaicha, Shuihsien) a jejichž listové výhonky jsou dlouhé, silně ochmýřené a dostatečně robustní.  Právě ochmířené tipsy jsou pro bílé čaje nejtypičtější. Bai Hao Yin Zhen byl poprvé exportován již v roce 1891, zajímavé je, že čaj Bai Mu Dan se začal produkovat až později, teprve v roce 1922 v oblasti Jiang Yang (severní Fujian). Odtud se pěstování a produkce tohoto čaje rozšířily do oblastí Fuding a Zhen He, které jsou produkcí bílých čajů proslavené až do dnešních dnů.
Bílý čaj je pro šetrnost své úpravy čajem nejjemnější chuti a proto se řadí mezi čajovou delikatesu, vhodnou pro zkušenější milovníky čaje, kteří jeho jemné tóny ocení.


 

 

DSC_4404

Bai Hao Yin Zhen

Comments are closed