I když v naší čajovně nabízíme i takzvané ovocné a bylinkové čaje, nápojem čaj rozumíme především výluh z rostliny čajovníku. Pěstování čaje má dlouhou tradici sahající až do dávných staletí před naším letopočtem. Za tu dobu se z původní Číny rozšířilo do celé Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Rostlina čajovníku čínského, což je rostlina pro výrobu čaje nejtypičtější, má mnoho specifických kultivarů, které dále zpřesňují identifikaci daného čaje.
Snažit se o rozdělení čaje není zrovna jednoduché. Čaj můžeme dělit podle země původu, doby sklizně, nadmořské výšky, způsobu zpracování a našli bychom určitě mnoho dalších možných variant, kdy žádnou nelze považovat za nepodstatnou. Pro Vás jsme se snažili udělat co možná nejschůdnější rozdělení, pomocí kterého se v čaji určitě lépe zorientujete.
Zelené čaje
Oolongy
Černé čaje
Vysokohorské čaje
Pu erhy
Žluté čaje
Bílé čaje
Čaje nečaje