Pu erhy

Pu erh

 

Asi žádný z čajů není obestřen takovým tajemstvím, jako právě pu erh. Zpracování tohoto čaje je malou záhadou a na pravou míru jej jsou schopni uvést snad jen plantážníci, kteří jej vyrábějí.

 


 

Zelený pu erh – sheng

Pu erh je v současné době zřejmě nejdiskutovanějším čajem nejen v Číně, ale i na evropském a americkém kontinentě. Jedná se o čaj s asi nejdelší tradicí. Technologie zpracování sheng pu erhu se vyvinula do dnešní podoby z postupů, kterými zpracovávaly čaj v dávných dobách různé národy a kmeny sídlící na území dnešního Yunnanu. Vstupní surovinou je Mao Cha, zelený čaj z velkolisté odrůdy yunnanského čajovníku.Ten se po krátkém napaření lisuje do různých tvarů (Tuo Cha – „hnízdo“, Beeng Cha – koláček,Zhuan Cha – cihla, Jin Cha – houba,Fang Cha – čtvercová cihla). Čerstvý sheng pu erh je tedy lisovaný zelený čaj Mao Cha, který má při správném skladování obrovský potenciál ke zrání. Čaj postupně zjemní,původně divoká a nepříliš uhlazená chuť se postupem času kultivuje a celkový charakter čaje se celkově posouvá směrem k tmavým tónům.

 

DSC_4429

Yiwu zheng shan bamboo pu erh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tmavý pu erh – shu

Shu pu erh je čaj produkovaný z uměle fermentovaného Mao Cha. Tento technologický proces byl vyvinut a poprvé představen v roce 1972 v Kunming Tea Factory a dále zdokonalen v průběhu sedmdesátých let čajovými mistry Menghai Tea Industry. Plně komerční produkce shu pu erhu začala až v roce 1976. Cílem umělé fermentace je nahradit v krátkém čase mnohaletou fermentaci přirozenou, které podléhají sheng pu erhy. Výsledek obou procesů však nelze příliš srovnávat, shu pu erh nikdy nedosáhne chuťové plnosti a charakteru korektně zrajícího sheng pu erhu. Přesto, je-li problematický krok fermentace proveden pečlivě, může být výsledkem velmi dobrý čaj zcela ojedinělého charakteru. I shu pu erh má potenciál ke zrání, avšak jen ke krátkodobému (udává se rozmezí 5–15 let), během kterého se chuť čaje srovná, zakulatí a zjemní. Shu pu erh lze poměrně často potkat i ve formě sypané – takový čaj pak nazýváme San Cha.

 

DSC_4432

Esence pu erhu – Haiwan Cha Tou

Comments are closed