Zelené čaje
Zelené čaje jsou čaje, u nichž neproběhla prakticky žádná oxidace. Aby k ní nedošlo, je nutné lístky utržené z keře co nejrychleji zahřát. Tyto čaje si zachovají zelenou barvu, jsou svěží a dosti povzbuzující. Jedná se však o kategorii velice rozmanitou, jednotlivé čaje se různí metodou dalšího zpracování, kultivarem a oblastí sklizně. To vše se velmi zásadně podepisuje na výsledném vzhledu, vůni i chuti čaje.
Čínské zelené čaje
Zelené čaje v Číně mají největší tradici. Sklizeň se provádí povětšinou ručně. Oxidace se zastavuje zahřátím na kovové pánvi. Název Čínského čaje v sobě většinou obsahuje provincii, ze které daný čaj pochází a jeho kultivar.
Japonské zelené čaje
V Japonsku je zelený čaj nejběžnější typ zpracování čaje a představuje téměř veškerou čajovou produkci. Sběr probíha u čajů průměrné kvality mechanizovaně. U nejkvalitnějších čajů typu Gyokuro je sběr prováděn ručně. Proces oxidace je zastaven typickým napařováním vodní parou. Název čaje přímo souvisí s odlišností zpracování čaje.
Bancha
Základní sorta japonského zeleného čaje. Lístky jsou různé kvality a velikosti. Vhodná pro běžné pití.
Sencha
Nejtypičtější japonský čaj. Lístky jsou tmavší barvy stejné velikosti vinuté kolem podélné osy. Čaj čerstvé trávové vůně a delikátní chuti
Genmaicha
Zelený japonský čaj (vetšinou méně kvalitní sencha nebo bancha) obohacený o praženou rýži. Dříve především z cenových důvodů. Pití vhodné pro někoho, kdo hledá originálitu.
Kukicha
Čaj stonkový nebo také řapíkový. Tento typ čaje bývá také základem při výrobě Hojicha, ale v tomto případě se jedná o vedlejší produkt, vznikající při výrobě delikatesního čaje Gyokuro.
Tamaryokucha
Tamara – jedná se o prvotřídní typ zeleného čaje. Tmavozelený drobný lístek stejnoměrně svinutý. Nálev světlezelené barvy, svěží delikátní chuti.
Matcha
Tento velejemně mletý čaj je používán při japonském čajovém obřadu, kdy je v originelní misce, zvané čawan, šlehán bambusovou metličkou s názvem časen. Napěněný nálev má svěží zelenou barvu, nezapomenutelnou chuť, vysoce intensivní.
Mezi další Japonské čaje patří například Hojicha, což jsou pražené řapíky, někdy i (podle sorty) s netříděným listem světle hnědé barvy. V překladu znamená zlehka pražený čaj. Nálev nahnědlé barvy, vůně a chuti čerstvě pečeného chleba. Klenotem Japonských zelených čajů je poté Gyokuro. Excelentní čaj. Lahodná chuť a svěží trávová vůně jara dává prožít dotek nebes v šálku. Patří k nejvýše ceněným čajovým produktům, protože výsostné kvality je dosahováno zastíněním čajových zahrad a ručním sběrem. Lístky jsou ploché a pečlivě vybrány tak, aby byly stejnoměrné. Gyokuro je vhodné pít při slavnostních příležitostech, neboť je tím, čím je šampaňské v říši vína.
V naší čajovně máte možnost ochutnat také zelené čaje z Koreje a Vietnamu, což jsou země, které se pyšní kvalitními čaji, ne však takového věhlasu jako Japonsko a Čína.